středa 17. února 2016

The Perks of Being a Walflower - Recenze

Autor: Stephen Chbosky
Rok vydání: 2012 (vydání originálu 2014)
Český název: Ten kdo stojí v koutě
Originální název: The Perks of Being a Wallflower
Krátký popis děje: Charlie je zvláštní kluk. Píše dopisy neznámému příteli a seznamuje ho i nás čtenáře se svými zážitky ze školy, s pocity, láskami a ostatními všednostmi o nevšednostmi, kterými prochází každý dospívající.



The Perks of being a walflower - kniha od spisovatele Stephena Chboskyho. Pořizovala jsem si ji v době, kdy u nás nebyla takřka vůbec známá, ani se nevědělo, zda se kdy bude překládat do českého jazyka. Tudíž, čteno pouze v originále, ale musím říct, že to není vůbec na škodu. Jeden se zlepší v angličtině, a slovíčka tam nejsou vůbec složitá, takže se s překladem hravě popere i začátečník.

Hlavním hrdinou je šestnáctiletý chlapec Charlie. Píše dopisy neznámému příteli, tudíž se na každé stránce setkáváme s oslovením "Dear Friend," načež Charlie uzavírá dané vyprávění slovy "Love Always Charlie." 

Děj se odehrává v rozmezí jednoho roku, od léta 1991. Kniha je psána velmi čtivě a citlivě. Hodně hraje čtenáři na emoce. Charlie nás seznamuje se svými strastmi na střední škole, jak potkává své přátele. Objevují se zde prohlášení k zamyšlení..

"We accept the love we think we deserve"

Je to introvert, takže začlenit se mezi ostatní pro něho není zrovna nejjednodušší úkol, nicméně má štěstí, neboť potkává nevlastní sourozence Sam a Patrika. Také je tu Mary Elizabeth, se kterou si Charlie prožije svůj první románek. Nicméně - na první pohled se zamiluje do pohledné Samanthy.

Také má slabost pro hudbu. Nahrává si pásky se svými oblíbenými interprety, jako jsou například The Smiths, nebo The Beatles. Krom tohoto, je tu ještě jedna věc, která těžce ovlivňuje Charlieho už tak nelehké dospívání. Něco z jeho minulosti co se postupně dere na povrch.

K umocnění zážitku z báječné knihy mi pomohl film, jež u nás vyšel pod názvem Charlieho malá tajemství. Sám autor knihy se podílel na vzniku a musím říct, že se mu to povedlo na jedničku. Ten převod z papírové podoby do té filmové je úžasný. Do hlavních rolí byly obsazeni herci, pro které jako by jejich postavy byly šité na míru.

Žádné komentáře:

Okomentovat